dijous, 24 de maig del 2012

2.4.1 CARMEN AMAYA




Carmen Amaya; va néixer a Barcelona el 1913 i va morir a Begur (Girona), el 1963.Una de les barraques de fusta que se situaven a la zona nord del barri mariner de la Barceloneta, concretament a Somorrostro, era el lloc on vivien un gran número de família gitanes, d'una manera lamentable i sense cap classe d'infraestructura de caràcter social. 


Carmen Amaya en el Somorrostro

Carmen, “bailaora i cantaora” de família gitana, era filla d'un tocaor flamenc anomenat Francisco Amaya, conegut com el Xino i Micaela Amaya, una dona que també ballava. Carmen es va casar amb Juan Antonio Agüero.

L’artista era coneguda com La Capitana. Va iniciar la seva carrera als quatre anys va començar a sortit amb el seu pare per les nits a buscar-se la vida per les tabernes. Va iniciar el seu art des de molt nena,acompanyada pel seu progenitor. Es va fer popular a la Barcelona els primers anys del segle XX i guardava bastants record d'aquells anys de dura misèria i d'aprenentatge gairebé al carrer. Va debutar a París al costat de “La Faraona” i Carlos Montoya, per tornar després a Barcelona i continuar novament en diversos escenaris. Després de la seva interpretació en la pel·lícula  “Maria de la O” el 1936 del director Francisco Elías, emprèn una gira per províncies,sorprenent-la la guerra civil  Valladolid. Viatja seguidament a Buenos Aires, on debutà amb la companyia de Ramón Montoya i Sabicas. Des de 1937 a 1940, se succeeixen les seves actuacions a Uruguai, Brasil, Xile, ... i es converteix en una de les principals atraccions de Hollywood.

Reportatge de Carmen Amaya revista americana LIFE



 El 1947, reapareix a Espanya, al Teatre Madrid. Al llarg del anys fa  moltes  pel·lícules de força èxit. La seva  mort va constituir una gran aflicció per a tot el món flamenc. El seu enterrament va convocar a un gran nombre de gitanos d'Espanya i França. Va ser enterrada a Begur.


Carmen Amaya torna amb èxit al 1952
 a Somorrostro



Noticia mort de Carmen Amaya



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada