dijous, 24 de maig del 2012

2.3 ANYS 90, MARC HISTÒRIC DE SARA BARAS






En 1989, el PSOE va guanyar per majoria absoluta. En aquesta tercera legislatura del partit socialista (1989-1993), Espanya va celebrar en 1992 dos esdeveniments internacionals, els Jocs olímpics de Barcelona i la Expo de Sevilla que van mostrar una imatge de país modern molt diferent a l’Espanya de la dictadura de Franco.
La crisi econòmica, agreujada per la incorrecta política econòmica del govern, va disparar la inflació i l’atur va arribar a la dramàtica xifra de tres milions d’aturats.


Jocs Olímpics Barcelona ' 92

La crisi econòmica va ser l’avantsala de l’esclat d’escàndols de corrupció que va afectar al govern socialista. A ells amb la complicitat de càrrecs del govern es va dur a terme la “guerra bruta” contra ETA.

En les eleccions de 1993, el PSOE va vèncer encara que aquesta vegada sense majoria absoluta i amb el suport parlamentari de Convergència i Unió de Jordi Pujol. S’iniciava així la quarta legislatura amb Felipe González al govern (1993-1996).

Les dificultats econòmiques, els escàndols i la dura campanya de l’oposició van portar al fet que, desprès de negar-li Pujol el suport per aprovar els pressupostos, Felipe González convoqués eleccions en 1996.

No es va aconseguir la majoria absoluta i es va pactar amb les minories nacionalistes per accedir a la presidència del governs. El cicle socialista sota el lideratge de Felipe González havia tocat la seva fi. Es van dur a terme reformes en matèria educativa, laboral, de política migratòria i de lluita antiterrorista. Va mantenir una política social que assegurés l’estat del benestar. També va impulsar la supressió del serveis militar obligatori i la creació d’un exercit professional.

President Aznar, com a successor de la presidència de Felipe Gònzalez, va centrar els seus esforços a implementar una política econòmica ortodoxa que reduís el dèficit públic i reactives l’activitat econòmica privada. El gran objectiu era complir els denominats criteris de convergència (inflació, deute, dèficit...) i que una vegada aconseguits permetrien a Espanya unir-se a la nova europea, l’Euro.


Introducció de l'Euro a Espanya

La política econòmica va ser un èxit. L’activitat econòmica es va reactivar, l’atur va descendir de manera notable i el sanejament de l’economia portaria al fet que Espanya participes en el naixement de l’Euro en 1999.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada